Min almanacka

Min almanacka

söndag 5 oktober 2014

Kuba

I dag åt vi mat från Kuba. Kuba blev självständigt från Spanien 1902. Det är karibiens största ö med den näst största befolkningen på 11 miljoner. Det här har jag läst i min atlas. År 1959 avsattes Batista genom en revolution. Den leddes av Fidel Castro. Fidel Castro är sjuk och gammal.

Vi åt Moros y Cristianos och Ropa Vieja. Det betyder Morer och kristna och gamla kläder?! Låter det gott? Gör en kommentar här nere och säg, tack! Det var väldigt mycket smaker. Det var från kött till grönsaker och med bönor.

Betyget blev: 4,5 flaggor av 5. Jag rekommenderar det verkligen!!!!!!!!!

Tyvärr blir det inget nästa vecka. Vi skulle ha ätit mat från Australien men det får bli sen pga mina föräldrar ska till alperna. 

Här skär jag gurka

Här har vi kastruller med mat. Det ser inte särskilt GOTT ut men det är gott.

Här har vi den smarriga maträtten!
Här är en bild på världen. Wow vad stor!!!


Recepten hittade vi på www.tasteofcuba.com

Moros y Cristianos

Rice Ingredients:
1 cup long grain rice
2 cups water
1 teaspoon salt
1 teaspoon olive oil
Beans Ingredients:

1 pound dried black beans
4 cups of water
3 cloves of garlic, peeled and crushed
1 medium onion, peeled and chopped
¼ pound salt pork, chopped
1 pound smoked ham hocks, cut in 1 inch pieces
2 teaspoons paprika
3 teaspoons ground cumin
2 bay leaves
4 cups chicken stock
½ teaspoon chili powder
1 tablespoon vinegar
salt and pepper to taste
Instructions:

Place black beans and water in large stock pot. Cover and boil two minutes. Turn off heat and let stand covered for 1 hour.

Remove the lid and add the rest of the ingredients, except for the vinegar, salt and pepper. There should be enough water to just cover the beans, so if necessary add a bit of water. Cover and simmer until the beans are tender, about 2 hours.
About 30 minutes before the beans are done, get started on your rice. Add the two cups of water, olive oil and salt to a saucepan. Bring to a boil. Add the rice, stir, and cover the saucepan. Reduce heat to medium low. Cook for 20 minutes, without removing the lid.
As the rice is cooking, return to the pot with the beans. Take the ham hocks out of the beans, and remove the bones. Return the meat back to the pot. Add the tablespoon of vinegar, plus salt and pepper to taste. Let the beans continue to simmer.
When the rice has finished cooking for 20 minutes, remove the saucepan from heat, and fluff the rice with a fork. Serve the rice in a bowl or on a plate, and spoon the black bean mix over the rice.  It's perfectly fine if the beans have a "soupy" consistency. Serves 8.


Ropa vieja
Ingredients:
2 1/2 lbs flank steak, cut in strips
5 tablespoons oil
2 1/2 teaspoons minced garlic or 5 cloves garlic, minced
1 large onion, diced
1 green pepper, diced
1/4 teaspoon black pepper
1 (8 ounce) can tomato sauce
1 cup water
6 ounces sofrito sauce
Instructions:

Heat 3 tbsp. oil in skillet on medium, brown meat on all sides. Remove from skillet, add remaining oil to skillet, stir in garlic, onion and green pepper and cook until translucent. Stir in black pepper, browned meat, tomato sauce, water and sofrito. Simmer until meat is tender and shreds easily, about 1 hour. Serve on top of rice.
This recipe serves 6.

1 kommentar: